gru 02 2015

Organiczne jedzenie - za co warto zapłacić...


Komentarze: 0

Organiczne jedzenie wzbudza wiele kontrowersji. Po latach zachwytu nad ekologicznymi produktami, zaczęliśmy się im przyglądać bliżej. I zastanawiać się, czy rzeczywiście warto zapłacić za nie więcej. 

Zdania są podzielone, także dlatego, że jak na razie nie ma ostatecznych, rozbudowanych badań na ten temat. Jednak, nawet bez specjalnie mocnych dowodów są takie produkty, za które warto zapłacić więcej. Czy to dla ich lepszego smaku czy dla zdrowia. Za te, które znajdziecie poniżej, moim zdaniem warto zapłacić więcej:

mięso - zawsze będę stała murem za mięsem organicznym i nikt nie wmówi mi, że nie ma żadnej różnicy między zwykłym, a ekologicznym. Z oczywistych względów - ta cała chemia, która znajduje się w mięsie, później oddziałuje na nasze organizmy.  warzywa i owoce - zwłaszcza te liściaste, jak sałata, kapusta, szpinak itd. Liściaste warzywa zbierają najwięcej szkodliwych substancji. Podobnie chłonne są jabłka, gruszki, wiśnie, seler i ziemniaki. Czyli wiele warzyw i owoców, których na co dzień używamy i które zjadamy. 

I to wszystko - lista jest naprawdę króciuteńka. Ale takie było zamierzenie - to są te produkty, w których znajdziemy najwięcej zanieczyszczeń. Co oczywiście nie znaczy, że w innych ich nie będzie. 

Co ciekawe, wiele produktów nie musi posiadać loga produktu organicznego. Zdarza się często, że mamy dostęp lokalnie do różnych mniejszych producentów. Czasami są to niewielkie zakłady, które wracają do tradycyjnych metod produkcji. Czasami po prostu hobbyści, którzy różne smakołyki robią dla siebie i przy okazji dla znajomych. Warto się porozglądać za takimi, ponieważ często wcale nie są droższe od klasycznej żywności. 

smakowicie : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz